torsdag 15. mars 2012

Torsdag - og helg ;) Litt om bæretøy, babymassasje, vår og idyll...

Ja, for fredager har eldstejenta fri fra bhg, og siden både jeg og pappa'n er hjemme, så starter helgen på torsdager, nå for tiden. Det føles godt. I morgen skal jeg kose meg lenge med baby i sengen, uten å måtte tenke på vekkerklokken og at vi må rekke noe. For babyen i huset, ender stort sett med å sove resten av natten i sengen vår, etter første natt-amming - skikkelig kos, og praktisk og avslappende for meg, siden jeg ofte sovner eller halvsover meg igjennom ammingen om natten. I dag synes jeg det var veldig tungt å måtte opp av sengen, der jeg lå og kjente den gode babyvarmen inntil meg.


 Jeg har lenge tenkt på å skaffe meg nytt bæretøy. Lille E er ikke så glad i å bli bært i elastisk sjal (som jeg har brukt med de to eldste), jeg er ikke så glad i ringslynge og MeiTai har jeg bare fått prøvd av andre, men ikke fått skaffet meg eller sydd meg selv ennå... Hadde store planer når eldste var baby, men stoffet ligger her fortsatt. ;) Men det er veldig godt å ha noe å bære babyen i av og til, og ikke være bundet til å ha baby på armen eller i vogn - selv om jeg også er veldig glad i vogna og bruker den mye. Men å ha bæretøy med seg i bilen eller i vogna, så har man god hjelp, om babyen er urolig eller det er uframkommelig med vogn.

Men nå har jeg endelig klart å bestemme meg og fått kjøpt meg en Beco Butterfly 2. Og jammen meg er den god å bære i! Angrer ikke ett sekund, og lille E synes ikke det var så verst hun heller.

Og med denne, klarer jeg ryggbæring alene også, noe som er veldig kjekt.  Ikke minst, er den veldig ergonomisk riktig, både for den som bærer, og for barnets hofter og rygg.

Jeg har lenge vært usikker på hvilken type jeg skulle kjøpe, men valget har stått mellom Manduca, Ergo og Beco. Jeg bestemte meg til slutt for Beco, og det utslagsgivende var at den har en "lomme" man setter babyen oppi, som gjør det enkelt med ryggbæring, samt at jeg har hørt flere si at de synes den er bedre enn f.eks. Manduca, dersom man er kort og ikke så bred over skuldrene. Og jeg ruver jo ikke så høyt over bakken og er ikke så veldig bredskuldret heller, og når erfaringsmessig det meste av stropper og reimer har en tendens til å skli av skuldrene mine, så ble Beco vinneren hos meg. Og den sitter veldig godt på, så jeg er fornøyd med valget mitt.

Disse koster en del, men de er ofte å finne billigere på bruktmarkedet, ofte så og si ubrukt også. Det er vel verd pengene sine og man har et supert alternativ om man har en urolig baby når man skal gjøre noe i huset, eller man må frem på steder som er ufremkommelige med vogn.

Magebæring med Beco Butterfly 2 - nydelig mønster på den, synes jeg. :) Legg forøvrig merke til hvordan rumpa er lavere enn knærne og hvordan bæretøyet dekker helt ut til knehasene, når babyen er i bæretøyet. Det gjør at beina da automatisk spriker godt ut til siden og ryggen vil være naturlig avrundet og ikke bli belastet. Dette er også en stilling som er god for umodne hofter og er svært lik den stillingen som "putebarn" med hoftedysplasi får, når de har på ferjkas pute. I land hvor bæring er veldig utbredt, finnes det svært få tilfeller av hoftedysplasi. Her er det første gangen jeg prøver Beco'en, så den er ikke helt godt innstilt ennå - senere har rumpa vært ennå et lite hakk lavere i forhold til knærne, når jeg har hatt henne i bæretøyet.

Ryggbæring med Beco Butterfly 2

Magebæring - Beco Buttefly 2. Merk, man trenger ikke holde på babyen, den sitter stødig oppi Beco'en uten hånd på, men det blir liksom litt refleks og det er jo så godt å holde på babyen sin også, når man først har en hånd ledig. ;)

Sovnet ute i Beco'en, og har sovet solbrillene helt på snei. Lille E, nesten 3 mnd. Lurer nok litt på hvor hun er og hva som skjer, der hun titter ut, under solbrillene sine... ;)
 Vi har hatt noen skikkelige deilige dager denne uken. Sol og god temperatur. Slikt blir man opplagt og i godt humør av, selv om jeg jo skal være forsiktig med solen - men litt sol må jeg ha... Av og til kan det straffe seg litt i etterkant, men det er jo så godt der og da. 

I går, 14. mars, var det faktisk så god temperatur på terassen vår, at ungene badet ute i balje. Tenk på det - 14. mars! Og med det gode været, så passet det også bra med både bilvask, og etter bilvask og bading, måtte vi jo bare ha litt grillmat. Så grillspyd ble laget i en fei, med det som jeg fant passende i fryser og i kjøleskap. Og sammen med ovnsstekte potetbåter med maldonsalt på og saus å dippe i, ble det et fortreffelig måltid om jeg må si det selv.

Herlige badejentene mine, jeg og minsta i Beco'en, i bakgrunnen ;)

Deilige grillspyd, enkelt og godt - her etter "man tager hvad man haver"-prinsippet ;)
Litt mer vind i dag, men allikevel god temp. Startet dagen med levering i bhg og så avgårde på babytreff med minstejenta. Der fikk vi i dag innføring i babymassasje av fysioterapeut. Veldig koselig og nyttig, selv om det er tredje gangen jeg er med på det. Og det var en veldig avslappet baby som lå og nøt det hele i dag, og som sov i mange timer etterpå.

Visste du, at forskning har vist at hudberøring, ved å ligge hud til hud med barnet, eller ved massasje, stimulerer hormonet oxytocin (også kalt "kjærlighetshormonet"), som motvirker stresshormonene. Hudkontakt er faktisk livsnødvendig og så effektivt at den såkalte "Kengurumetoden", hvor man bærer baby hud mot hud i f.eks. et sjal (der babyen tåler det), kan erstatte kuvøse.

Urolige babyer og kolikkbarn, vil lettere kunne roe seg, hvis de får litt massasje, og det kan hjelpe på fordøyelsen og luft i magen hos babyer. det styrker også immunforsvaret. Man knytter bånd, og kjenner kjærlighet og samhold.

Babymassasje består først og fremst av kjærlige strykninger, som mykt kjærtegner og masserer barnet fra topp til tå. Man skaper en god og nær kontakt med babyen og stimulerer samtidig hud, berøringssans, blodomløp og motorikk hos barnet.

Bare tenk deg selv, hvor avslappende og deilig det er å bli massert og strøket på. Det trenger ikke å ta lange tiden, f.eks. om man tar det i forbindelse med bad og stell. Eller en kosestund ellers. 

Lyst til å lese mer om babymassasje? Da kan du gå inn på Norsk Babymassasje Forbund og lese mer der.  Eller lese skritt for skritt-guiden på Nybakt Mamma. Eller på Babymassasje I Norge - BIN sine sider.

Ellers har meste av dagen i dag blitt tilbragt ute på terassen. Minsta har sovet i både bilstolen sin og i vogna, nesten non stop siden babytreff og babymassasje i dag, og frem til rett før middag, så tiden gikk med på å kose seg ute med mellomste og sortere babytøy. Lille babyen min vokser fort, har vokst ut av tøyet sitt og det var på tide å få pakket vekk det som var for smått og ta frem neste størrelse og legge i kleskurvene hennes. Skikkelig terassekos, når man kunne gjøre det ute i så fint vær. Da gikk jobben litt raskere. ;)

Pusekattene her i huset, storkoser seg, alle tre, i vårværet. Nå begynner insektene å våkne til liv også, og da blir det mye spennende å jakte på i lufta. Og ikke minst, så mye spennende og gode lukter, i en pusenese.

Turtle

Klumpen Linselus

Pusemor

Klumpen


Og jammen meg fikk vi ikke svar på barnehagesøknad ang plass til mellomste, i dag også. Knappe to uker etter søknadsfristen gikk ut, fikk vi svar om at hun har fått plass fra høsten av. Jippi! Det blir godt for henne, for nå er hun klar for å begynne i bhg. Hun har begynt å synes det er leit når storesøster skal gå til bhg, enkelte morgener nå. Storesøster synes det var stas å høre at de skal gå i bhg sammen fra høsten av.

Og helt til slutt, lurer jeg på:

Hva slags forhold har du til samsoving med baby? Samsover du, eller kommer du til å gjøre?

Har du bæretøy  - i såfall hvilket?

Og bærer du babyen din ofte i bæretøy? Hvilke bæretøy liker du best (om du har flere typer)?

Har du forsøkt babymassasje? Og i såfall, er det noe du gir babyen jevnlig?

4 kommentarer:

 1. Ser ut som noen fine dager dere har hatt. Så fine barn å katter, visste ikke att du hadde så mange. Og fine deg! Lenge siden jeg har sett deg nå. Den Beco-selen du har, ser veldig fin og spennende ut. Hvordan er den i for hold til baby bjørn? Jeg har den men jeg blir så sliten i skuldrene å i ryggen av den så fort att jeg ikke orker å bruke den nesten. Gutten min er veldig urolig i den også å trives ikke så godt.
  Jeg sovner også når jeg ammer om natten å synes det er godt å slippe å stå opp i gjen for å legge gutten min i sengen sin. Faren hans har flytta sånn halveis inn på gjesterommet fordi det er litt trangt i senga.
  Babymasasje har jeg ikke prøvd, men det høres spennende og koselig ut. På sykehuset jeg fødte bruker de kengurumetoden som du skriver om og det er fasinerende at hudkontakt kan være så sterkt.
  Gratulere med barnehageplass. Jeg venter fortsat på svar, men har mulighet til å ta litt ekstra permisjon om vi ikke får plass til gutten min. Han er født litt for sent til at vi er garantert plass å, så jeg tror ikke vi får.

  Ha en fin helg, fra en natterangler til en anna. :-) Skal hilse fra muttra mi.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Lenge siden sist ja. ;) Jo her er huset fullt... hehe... ;) 3 stk, er jo ikke sååå mange da. Hadde en nr. 4 også, men han trivdes ikke så godt her, så han bor hos svigers. ;)

   Beco er noe helt annet enn Baby Bjørn. Vil si som ei anna ei har sagt, har du en Baby Bjørn, så brenn den! ;p Hehe... Neida. Det finnes jo de som trives med den også, men den er ikke ideell for hoftene og ryggen til babyen, babyen henger rett og slett, mer eller mindre etter skrittet i den - i Beco, så får de en riktig hoftestilling som avlaster både hofter og rygg. Og små babyer bør heller ikke bæres med ansiktet utover den første tiden, slik det går an i Baby Bjørn. Og de fleste sier også at Baby Bjørn ikke er noe god å bære i for bæreren heller. Har lyst til å lage et innlegg her om bæring også, har funnet en fin illustrasjon som viser bæresele ala Baby Bjørn vs Beco/Manduca/Ergo osv.

   Her sover P fortsatt i sengen sammen med oss og jeg håper han fortsetter med det. Jeg har laget kant på min side av sengen, så ofte ligger E ytterst, trygt slik at hun ikke triller ut og P kan sove avslappet uten å være redd for å rulle over baby. Men av og til ligger hun også i midten, men da legger vi oss så langt ut som vi kan for å ikke okkupere hele senga. ;)

   Får håpe du får svar snart og at han får plass selv om han ikke er førsteprioritet på inntak. Godt du har mulighet til å ta litt ekstra perm om du trenger da.

   Ha en fin helg du også og hilse mamma'n din tilbake. :)

   Slett
 2. Hærli familie du har med unger å husdyr å hele pakka. Mangle bare ei bikkje eller to til gards nå å et par kaniner å marsvin så blir det komplett d-;b Kommer seg våren her å, men vi har nok ikke så fint i været som dekk har det.

  Jeg søv med veslejinta mi hver natt ennå å hu er snart ett år. Veldig koselig. Har å en baby bjørn som er stua langt inni skapet å innmari lite brukt. Gnæg på skuldra å ungen skrik oppi der så jeg har ikke reist noen plasser uten vogna. Babymassasje har jeg aldri hørt om gjør du det sjøl? Høres godt ut i hvertfall. Grattis med barnehageplass! Godt å ha dom i barnehagen sjøl om en er hjemme. det syns hverfall jeg. Det er travelt med unger. Jeg venter på svar ennå å her var fristen 1 februar. Trur ikke vi får svar før sommern. veslejinta mi har rett på plass hu, men jeg er ikke sikker på om vi får a inn for det. Jeg kjører ikke bil så jeg kan ikke ha plass så langt unna heller. Det må hvertfall gå buss dit. Men håpe på å få på rett på andre sia av brua. Jeg skar bynne på lappen til høsten da. Kan du anbefale meg skole?

  Klem fra Siw A

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Spørs vel om det ikke er nok husdyr her med 3 katter, men det er vel ikke umulig at ungene kan komme til å mase etter både hund, marsvin, hamster og kanin etter hvert. Da får man bare bruke fornuften og ikke ettergi fordi de er sååå søøøte... hehe...

   Så koselig at du fortsatt samsover med jenta di.

   Du er ikke den første jeg har hørt om, som har stua Baby Bjørnen langt inn i skapet og som får vondt i skuldrene av den. Har du prøvd annet bæretøy? Vogn er også veldig greit. Jeg ville ikke byttet ut vogna med bæretøy i allefall, men synes det er et godt supplement.

   Babymassasje gjør du selv ja. Om du går inn på noen av linkene jeg har lagt ved, så er det god beskrivelse der og tips til bevegelser. Men det er ingen fasit på hvordan man gjør det, bare å gni litt olje eller krem inn i hendene og stryke og massere lett på babyen, så er man i gang. ;)

   Her er det vel mest ungene som synes det er best å være i bhg. ;) Joda, det er godt for mor i huset også, men vi har de der mest for at de skal få litt stimulering og lek med andre unger vi da. Krysser fingrene for at jenta di også får plass.

   Spennende med lappen! Nå er det jo å bli en del år siden jeg tok lappen og siden jeg flytta ut fra byen, men jeg tok hos Sissels. Tror hun holder på fortsatt. Jeg var veldig fornøyd der i allefall.

   Lykke til! :)

   Klem I

   Slett

Legg gjerne igjen en kommentar, så blir jeg glad :)