mandag 19. mars 2012

Improvisasjon og eksperimentering på kjøkkenet

Jeg blir ofte både inspirert og fristet av andre som blogger om mat, så i dag tenkte jeg rett og slett jeg skulle blogge litt om middagen vi hadde her i huset i dag. 

Jeg liker å eksperimentere på kjøkkenet og leke litt med mat og smaker. I dag ble en slik dag og resultatet ble svært vellykket og velsmakende, om jeg så må si det selv. ;) Dette falt i smak hos både de voksne i huset, og de små.

I dag stod det stekt kyllingfilet med hjemmekomponert/improvisert koriandersaus og hjemmekomponert risblanding på menyen, ut fra "man tager hvad man haver"-prinsippet. Siden det var ren improvisasjon, så har jeg ikke noe eksakt oppskrift på dette, men her er sånn ca. og i "dæsjer", hva jeg hadde oppi både saus og ris. Alt etter smak og behag - og litt sunn fornuft. ;)

Saus:

Ca 1/3 finhakket løk
Ca 1 stor kinesisk hvitløk (hvitløk uten fedd), revet (smaken er som baken - mengde etter smak og behag - jeg er glad i hvitløk)
Ca 1-2 ss fersk ingefær, revet
Ca 1/4 finhakket stor rød paprika
Nesten en tube hakket koriander (drøyt 3/4 tube)
Liten dæsj karri
Liten dæsj basilium
Liten dæsj sitronsaft
Litt olje (raps)
To små dæsjer smør
En god ss eller to med hvetemel
4-5 dl vann
1 hønsebujongterning/fond
liten dæsj fløte (ca. en dl kanskje)
salt
pepper

Kutt, hakk og riv løk, paprika, hvitløk og ingefær. Surr det mykt og blankt i litt olje sammen med en liten dæsj karri. Tilsett smør og mel og surr dette litt - må ikke brunes. Hell over vann, litt og litt om gangen til du får en jevn og passe tykk saus. Ha i  hønsebuljong, salt og pepper etter smak og en liten dæsj fløte. Ca. en dl tenker jeg det gikk med. Ha i koriander og basilikum, rør godt og la sausen småkoke i ca. 20 min for å få vekk all melsmak. Smak så til med litt sitronsaft og visp inn en liten klikk smør.

Og senere, kommer jeg sikkert også til å forsøke samme sausen med kokosmelk i, eller creme fresh i stedenfor fløte, for litt variasjon - og fiskebujong eller grønsaksbujong, om jeg skal bruke sausen til fisk.

Ris:

2 poser basmati (boil in bag brukte jeg - liker de posene, enkelt og greit uten tillmåling av vann - garantert perfekt resultat hver gang. Spesiellt om man bruker jasminris, som kan være litt tricky å koke). 
Vann
Suppebuljong eller annen kraft
Gurkemeie eller safran (alt etter hvor fin man er på det eller hva man måtte ha)

ca 2/3 Hakket løk
ca  1 finhakket kinesisk hvitløk (hvitløk uten fedd - mengde etter smak og behag)
1/4 stor rød paprika i biter
1 liten boks mais
Ennå litt mer gurkemeie
En liten dæsj olje

Kok risen etter koketiden på pakken, men kok den i buljong og en dæsj gurkemeie (eller safran).

Hakk løk, hvitløk og paprika og surr dette mykt i stekepanne. Ha i litt gurkemeie (kan droppes, men setter litt skarpere farge til risen, når alt skal blandes.

Ha i maisen til slutt og la den kun bli varm

Når risen er kokt, ha de surrede grønsakene oppi risen og rør godt.

Jeg savnet litt grønt oppi, og kunne godt tenkt meg litt erter og/eller purreløk/vårløk oppi. Men hadde ikke dette i kjøleskapet. Bortsett fra sukkererter da, men det er det kun mor i huset som liker, så da fikk de ligge i fred for nå, så knasker jeg de heller senere. ;)


Grønt:

Broccoli
Blomkål
Cherrytomater

Kok broccoli og blomkål så mør eller fast som du selv liker den. Jeg liker det litt fast.

Skyll cherrytomatene og ha de i en skål for seg, disse hadde jeg romtempererte àla naturell.

Og det er sikkert mange andre grønsaker som er gode å ha til også, men her i huset går det spesiellt mye av broccoli og cherrytomater, så det er noe som, nesten uten unntak, alltid finnes i kjøleskapet her.

Kjøtt:

4 kyllingfileter, stekt i pannen, kun krydret med litt salt og pepper. Her kan jeg tenke meg det ville være like godt å bruke fisk, og det kommer jeg til å prøve ved en annen anledning. For dette ga mersmak.

Og dette ble resultatet:
Litt dårlig bildekvalitet - tatt med Iphone i litt dårlig lys, men det gir da et inntrykk, eller? 

Den tuba med koriander jeg brukte, ser slik ut.


Fant ikke frisk koriander i butikken når jeg skulle ha, men fant denne i stedenfor, og tenkte jeg skulle prøve - og den holder seg jo litt lenger enn ei potte i kjøleskapet også, kjekt i allefall når man ikke har umiddelbare planer med urten, når man kjøper den inn.

Tuben inneholder 80 g og 1 ss tilsvarer 8 g hakket koriander.

Innhold: 63% frisk koriander, dekstrose, rapsolje, myse (fra melk), fuktighetsbevarer (glyserol), havsalt, antioksidater (natriumaskorbat, askorbinsyre), fortykingsmiddel (xantangummi), surhetregulerende middel (sitronsyre)

Altså koriander og litt til. Men et greit alternativ når man ikke finner frisk koriander i potte på butikken. Men nå går det jo mot vår, så da spørs det om det ikke blir plantet litt koriander i blomsterkassene her etter hvert, sammen med litt annet snadder - har planer om å plante litt diverse grønt her nå snart.
 
Liker du deg på kjøkkenet?  Er du av typen som må ha oppskrift? Eller er du av typen som sjelden klarer å holde seg til oppskriften og helst improviserer ?
2 kommentarer:

 1. En dæsj her og en dæsj der, det blir god middag av slikt1 :-)
  Middagen her i dag ble ca tomatsuppe... ;-)
  -Astrid.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så sant så sant. ;) Det går for det meste i dæsjer her, derfor er det litt vanskelig når noen vil ha eksakt oppskrift. Man må bare ta en dæsj og smake seg frem. ;) Hender seg det blir litt sor mye dæsjer også, men klarer som regel å fixe det igjen... ;p

   Ca tomatsuppe er godt, det. Det er det lenge siden vi har hatt her i huset. Må nok fikse det snart igjen. Og ca blomkålsuppe, toppet med sprøstekt bacon også, namme... ;)

   Slett

Legg gjerne igjen en kommentar, så blir jeg glad :)