torsdag 3. mai 2012

Brennesle - ikke bare ugress som gjør vondt å komme borti...

I går kveld, fikk jeg et innfall - jeg fikk plutselig lyst til å lage brenneslesuppe.

Og bare sånn for å få sagt det med en gang, brennesle slutter å "brenne" når den blir kokt eller tørket. ;)

Har hørt om brenneslesuppe, men aldri smakt det selv. Så i dag var det ut å prøve å finne brennesle. Vi hadde litt i hagen her, ikke så mye, men jeg fant nok til å lage suppe av. Så naboen hadde litt, så det spørs om jeg ikke får spørre pent om jeg kan få brenneslen hans, så jeg kan forvelle og fryse ned litt til senere bruk.... Hehe... ;)

Til suppe, trenger man:

Ca. 1 liter med friske nye skudd av brennesle. Gamle skudd og store blader er visst beske og tråe. Bruk hansker eller poser på hendene når skuddene klippes og samles. Disse skal skylles godt.

Jeg brukte min "basis suppeoppskrift" som jeg bruker til så mangt og tok utgangspunkt i når jeg lager spinatsuppe. Brennesle likner litt på spinat i smaken og kan erstatte spinat i mat. Den er visst også ennå mer næringsrik enn spinaten også.

1/2 - 1 grovhakket løk og 1-2 kinesiske hvitløk (hvitløk uten fedd) grovhakket, surres blankt og mykt i en kjele. Må ikke brunes!

Hell over 1 l vann og ha i to hønsebuljongterninger. Kok til buljongterningene har løst seg opp. Ha i brenneslen (ca. 1 l med blader/skudd) og kok opp.

Mos alt med stavmixer.

Ha i ca. 2 dl fløte, smak til med salt og pepper og kok opp.

Ferdig!

Serveres med smilende egg og brød til.

Brenneslesuppe med smilende egg og brød

Denne suppen falt i smak hos både store og små. Eldstejenta mi forspiste seg på den stakar, så hun ble helt gåen. Hun drakk suppe fra skålen sin og jeg kom ut av tellingen hvor mange ganger jeg forsynte henne... Hun skulle bare ha mer og mer. ;)

Brennesle er jo også supersunt! Den inneholder masse go'saker som kroppen vår trenger. Jeg ser at noen kaller brenneslen for superfood. Billig er det også, man finner den jo gratis ute og er man "heldig", har man den i hagen sin. Bare unngå å plukke der som hunder luftes og hvor det er sterk forurensning pga biltrafikk.

Brenneslen er best på våren, både med tanke på smak og næringsinnhold. Utover sommeren, når planten blir større, så blir det mindre næringsinnhold i brenneslen.

Jeg har funnet dette, på Urtekilden:

Urtekilden:
Tidlig på våren, når skuddene er blitt omkring 15 cm høye, er brennesle en verdifull matplante som de fleste synes smaker godt. På denne tiden av året inneholder urten opp til tre ganger så mye proteiner som kål. Bladene kan kokes som spinat, og de har høyere næringsinnhold og mindre oksalsyre enn spinaten. Bladene inneholder også karoten (forløper for vitamin A) og vitamin C i samme mengde som i spinat. På grunn av det høye innholdet av vitamin C, kunne brennesle i eldre tider være til god hjelp mot skjørbuk om våren. Etter midtsommer avtar innholdet av vitamin C i planten raskt. Hele planten er rik på klorofyll og mineraler, særlig på jern, fosfor, magnesium, mangan, sink og silisium, pluss en rekke sporstoffer. Brenneslen er enkel å anvende som tørket urt. Man knuser tørkede blader til et pulver og bruker 1-2 spiseskjeer daglig i maten, for eksempel i grøt eller supper. Bladene er også fine å bruke i form av urtete, som er en styrkende drikk man gjerne kan drikke et par kopper av daglig.


Brennesle inneholder både flovonoider, aminer (histamin, kolin, acetylkolin og serotonin), glukokvinon og mineraler, som kalsium, kalium, kiselsyre og jern. Brennesle er også rik på klorofyll, sisilium, vitamin A, B og C,

Egenskaper og virkning av brennesle: vanndrivende, urindrivende, utrensende, rensende (sammen med løvetann, blir effekten større), avgiftende, blodstyrkende, sammentrekkende, blodstillende, øker blodgjennomstrømningen til huden, galledrivende, stimulerer nyrefynskjon, er god for fordøyelsen, stimuleimmunstyrkende, blodsukkersenkende, allergimiddel, mot forstørret prostata og betennelseshemmende.

Det høye innholdet av vitamin C letter jernopptaket, og pga høyt jerninnhold, er den god ved jernmangel og anemi. Utvortes har planten blitt brukt mot eksem, flass og andre hudproblemer.
 • Utrensende: Brennesle brukes mest grunnet den utrensende effekten. Den er vanndrivende, øker urinproduksjonen og fjerne avfallsstoffer. Sammen med løvetann, økes effekten. Den lindrer også mange hud- og leddproblemer.
 • Sammentrekkende: Brennesle stopper eller demper blødninger fra sår og nesen samt sterke mensturasjonsblødninger.
 • Allergi: Brennesle brukes i behandlingen av høysnue og insektsstikk. Neslejuice kan brukes ved nærkontakt med brennesle.
 • Annen bruk: Bladene hjelper mot anemi og øker melkeproduksjonen hos ammende (amme-te, inneholder stort sett bl.annet tørket brennesle). Roten brukes mot godartet, forstørret prostata. Brenneslesalve er effektivt mot eksem.
Brennesle skal vistnok også virke betennelsesdempende og virke lindrene på symptomene til leddgiktpasienter (sies det).

Man kan bruke bladene ferske og varmebehandlet i supper, paier og erstatte den med spinat (den minner også om spinat i smak).  Eller man kan forvelle brenneslen og fryse den til senere bruk, eller tørke den. Man trekke både ferske og tørket brennesle til te.

OBS!: Brennesle inneholder en del nitrat, som omdannes til nitritt i kroppen og bør ikke gis til barn under ett år. Nitritt hindrer transporten av oksygen til kroppens celler. Spedbarn under ett år, er spesielt utsatt fordi de opptar nitritt raskt i blodet. Derfor bør man vente med store mengder av slike matvarer til barnet er over ett år - Brennesle bør heller ikke varmes opp flere ganger.(Det samme gjelder for spinat). 

5 kommentarer:

 1. Det hørtes godt ut , nå ble jeg insprert. Før i tiden hadde vi ofte brenneslesuppe men så forsvant den bare ut i det blå... :-)

  Noen brennesletips:
  Det er bare bladene som brenner så ta i stilken

  Inne i stilken er det motgift som kan smøres på blemmer :-)hjelper alltid
  Britt Helen

  SvarSlett
  Svar
  1. Det frister til gjentakelse, såpass godt var det. ;) Tusen takk for brennesletips. ;) Alltid kjekt med litt motegift, fort gjort å brenne seg, uansett hvor forsiktig man er. ;)

   Slett
 2. Svar
  1. Det var veldig godt, så brenneslesuppe anbefaler jeg på det varmeste. Liker du spinat/spinatsuppe, så liker du brenneslesuppe. Du kan bruke brennesle i stedenfor spinat i andre retter også.

   Slett
 3. Dette er en åpen invitasjon for dere alle til å bli en del av den største organisasjonen i verden og nå toppen av karrieren. Når årets rekrutteringsprogrammer begynner og vår årlige høstfest er nesten for hånden. Stormesteren ga oss mandatet til alltid å nå mennesker som deg, så benytt anledningen og bli med i den store Illuminati-organisasjonen, bli med i vår globale enhet. Ta med de fattige, trengende og talentfulle til
  Fremtredenen av berømmelse og rikdom. Få penger, berømmelse, krefter, sikkerhet, få.
  anerkjent i din virksomhet, politiske karriere, stiger til det høyeste i hva du enn gjør
  Beskyttet åndelig og fysisk! Alt dette vil du oppnå i
  et glimt av øyne

  Illuminati har ingen tilknytning til Satanisme, Luciferisme eller noen religion. Mens våre individuelle medlemmer har lov til å følge uansett hvilken guddom de velger, opererer vi utelukkende til fordel for og beskyttelse av den menneskelige arten.

  Aksepterer du å være medlem av denne nye Illuminati verdensordenen?
  Ring & WhatsApp +19735567426
  📩 carlosmacdonald234@gmail.com

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar, så blir jeg glad :)