tirsdag 28. februar 2012

Lenge siden siste blogginnlegg...

Ja, nå er det virkelig lenge siden jeg har skrevet noe her inne. Jeg har tenkt på det flere ganger, at jeg skulle så gjerne skrevet, men så har det kommet andre ting som har opptatt tiden min i stedenfor. Så ble det ingen skriving den dagen heller. ;) Og i mellomtiden, siden siste innlegg, har det skjedd mye.

Eldstejenta begynte i barnehagen i høst og jeg har søkt inn mellomste i barnehagen fra høsten av. De blir så fort store! Jeg har gjennomgått nok et svangerskap - svangerskap nr. 3 og i desember, fødte jeg jente nr. 3, ved hjelp av et planlagt keisersnitt. Denne gangen var det planlagt allerede fra starten av svangerskapet av, siden jeg har hatt to keisersnitt fra før av og det ble en noe dramatisk vending på fødsel nr. 2.

Dagen før dagen, 37+3 - siste magebilde før fødsel. Rart at det går an å savne litt en såpass stor mage, men jeg synes det har vært fantastisk å gå gravid, alle tre gangene - til tross for litt svangerskapsplager.

Igjen, har formen min under svangerskapet vært bedre enn hva som er normalen for meg, sånn med tanke på Lupus'en. Ja, bortsett fra at jeg gikk med mykoplasma fra oktober til utpå nyåret da. Men når jeg endelig fikk antibiotika 3 dager før fødsel, fordi jeg også begynte med bihulebetennelse da, så så vi enden på mykoplasmaen også - selv om hosten faktisk sitter litt i ennå... Men Lupusen har i allefall vært rolig.

Sovende ulv (Canis lupus)


Og nytt denne gangen, etter fødsel, er at jeg får lov til å amme! Ny kunnskap og ny informasjon kommer stadig, og siden forrige svangerskap, så har det kommet ny viten om en type medisin jeg bruker (Imurel), som tidligere ikke har vært anbefalt å amme med. Men nå er det helt greit - selv om noen fortsatt holder på det gamle, at det ikke er anbefalt. Men denne gangen har jeg fått klarsignal fra ei som har drevet forskning på medisiner i forbindelse med amming og svangerskap. Noe som jeg selv synes også var veldig godt.

Man venner seg til flaskemating, men det er unektelig mye enklere å amme, synes jeg. Mer plass i stelleveska, mindre oppvask og det er lettere å sovne igjen om natten, siden man slipper å opp for å blande melk. Vet ikke om det er tilfeldig, men jeg synes faktisk også formen min holder seg bedre, lenger etter fødsel denne gangen. Tilfeldigheter? Eller har ammingen også en positiv effekt på meg?

- Så det lønner seg å undersøke, spørre og grave. Selv om man har undersøkt tidligere, så kan informasjon og kunnskap endre seg med tiden. Jeg har undersøkt ang amming med alle tre barna og denne gangen så ga det "belønning". 

Uansett, så koser vi oss veldig. Hektisk ja, men mye kos også, selv om man av og til henger ganske så skutt i sofaen på kvelden, etter at ungene har lagt seg. Vi har jo nå 3 barn, veldig tett. 20 mnd mellom nr. 1 og nr. 2. og knappe 24 mnd mellom nr. 2 og nr. 3. Og de to eldste er jo i en krevende alder nå. Men det er så verd det! Selv om det er søskenkjærlighet her og de krangler så busta fyker opptil flere ganger om dagen, så ser jeg at de også har utrolig mye glede av hverandre og kan leke veldig godt med hverandre også. ;)

Og for å svare på forhånd på det spørsmålet jeg så ofte får for tiden; "nå er det vel nok, vel?" og "dere er vel ferdige nå, vel?" - Hvem vet, tiden får vise. ;)


4 kommentarer:

  1. Gratulerer igjen med pia! Godt å høre at formen din e bra. E fikk ikke lov å amme sist fra st.olavs, men e skal høre igjen med dem nå å huske på det som du fortalte og med infoen fra kristiansand og Monica Østensen som du hadde. Var det bern du sa hu hadde jobba? Tru du dem tar kontakt med hu fra st.olavs for å høre om dem sier nei fortsatt der?

    Krysse fingran førr at H får plass i barnehagen til høsten.

    Klæm fra Anne S

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Anne. :)

      Siste jeg hørte, var at st.olavs praktiserer at man ammer rett før medisininntak, så venter 5 timer før man ammer.

      Men som jordmor sa til meg på føden, før det ble klart at jeg kunne fullamme (for først fikk jeg klarsignal til å delamme), var jo at hva hvis babyen ikke vil ha mat rett før man tar medisinene og hva om babyen vil ha mat rett etter? Alle våre tre har spist hyppig i starten, hver 2-3 time. Og denne gangen måtte jeg også amme lille E hver 2-3 time (noen ganger ville hun ha oftere), fordi hun gikk ned så mye i vekt i starten pga gulsot.

      Det at det nå var greit å amme i følge remvatologen min sine opplysninger, kom allerede i 2010, og i 09, var det ikke greit. Og i 08 på riksen, fikk jeg lov til å delamme, men under et strengt regime, som virket så komplisert at jeg valgte å avstå. Så det forandrer seg fort, så det kan jo hende at de også ser anderledes på saken inne på st.olavs også, innen du har født.

      Stemmer, det var Monica Østensen som min revmatolog i kr.sand/arendal har snakket med. Hun har jobbet på universitetssykehuset i bern og forsket på medisiner i forhold til svangerskap og amming. Hun er også en av de som startet opp mødresenteret på st.olavs.

      Jeg fikk også en artikkel av revmatologen min sist, som gikk på bruk av Imurel ved tarmsykdommer - og amming. Dette fordi jeg tidligere har hørt flere med f.eks. chrons som bruker imurel, også har fått klarsignal til å amme.

      Også Relis sier nå at det er mulig og amme med Imurel, da når man står under 200mg i døgndose. Selv bruker jeg 100mg fordelt på morgen og kveld. Kan legge ut dette i eget svar under, dersom du ønsker å lese det - det er litt langt, men lettfattelig og greit å lese ;).

      Jeg har fått beskjed om at man ikke trenger å ha en ammefri periode etter medisininntak, slik st.olavs praktiserer, men her passer det seg altså sånn at det allikevel nå ofte blir noen timer allikevel. Men skulle hun bli sulten en time etter at jeg har tatt medisiner, så ammer jeg for det - og dette er i samråd med legen min og M.Østensen.

      Nå er det også viktig at man undersøker dette med egen lege også og følger de råd man har fått, men om de har råd som man selv føler er for forsiktige eller har hørt det bli praktisert anderledes andre steder, så kan man så absolutt si som så, at: "hør her, slik og slik praktiserer de det der og der, kan du undersøke med de for meg". Så ja, det går absolutt an å høre med de på st.o, om de kan kontakte M.Ø og snakke med henne ang det med amming og Imurel.

      Håper at formen din er god og at alt står bra til. Lenge siden jeg har sett deg på fb nå ;)

      Klem I.

      Slett
    2. Her er sitat fra utredningen fra Relis, som jeg fikk tilsendt av ei på mail:

      "I Felleskatalogteksten til Imurel står det at azatioprin og dets aktive metabolitt 6-merkaptopurin går over i morsmelk, og at legemidlet ikke skal benyttes ved amming (2). Imidlertid er det gjort undersøkelser som viser at azatioprin i doser opptil 200 mg daglig i liten grad går over i morsmelk, og det er funnet lave eller ikke målbare konsentrasjoner av aktive metabolitter i melk og i serumprøver av diebarn. Det er i de aller fleste rapporterte tilfeller ikke sett bivirkninger hos brysternærte barn etter mors bruk av legemidlet, men i to tilfeller er det sett påvirkning av blodbildet til barnet. Kontroll av blodstatus med tanke på mulig immunsuppresjon anbefales dersom barnet fullammes (3). Eksponering for azatioprin og dets metabolitter via morsmelk kan reduseres ved å amme rett før medikamentinntak og unngå amming 4-6 timer etter inntak, alternativt kan det vurderes å gi barnet morsmelktillegg i dette tidsintervallet (1). En nylig publisert oversiktsartikkel konkluderer også med at amming synes forenlig med samtidig bruk av azatioprin (4).

      Oppsummering
      Behandling med azatioprin i en dose på 100 mg daglig gir etter vår vurdering ikke grunn til å avstå fra amming. Azatioprin inkludert aktive metabolitter går i liten grad over i morsmelk, og hematologiske bivirkninger hos eksponerte diebarn er sjeldne. Dersom barnet fullammes anbefales oppfølging av blodstatus.

      Referanser:
      1. RELIS database 2011; spm.nr. 135, RELIS Sør-Øst (www.relis.no/database)
      2. Felleskatalog. Imurel. http://www.felleskatalogen.no/ (Sist endret: 25. november 2010).
      3. Avdelningen för klinisk farmakologi, Karolinska universitetssjukhuset. Läkemedel och amning. Azatioprin. http://www.janusinfo.se/imcms/servlet/GetDoc?meta_id=3652 (22. juni 2011).
      4. Gisbert JP. Safety of immunomodulators and biologics for the treatment of inflammatory bowel disease during pregnancy and brest-feeding. (Clinical review.) Inflamm Bowel Dis 2010; 16(5): 881-95. "

      Sitat slutt.

      Slett
  2. Tusen takk snuppa! <3 E har tatt opp det her med fleir nå å e får lov å amme når beibien kommer nå!

    Klæmmer fra Anne S

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar, så blir jeg glad :)